måndag 19 september 2011

Mina 10 största bioupplevelser


Att sätta samman den här listan krävde en hel del prioriteringsarbete och kill your darlings. Jag hade nog 25 filmer på listan från början och var tvingad att skära ner antalet till 10 stycken. Jag skulle lätt kunna byta ut åtminstone sju filmer på den här listan men jag är ändå nöjd med resultatet.

Vad menar jag då med "största bioupplevelser"? Ja, ungefär som det låter. En filmupplevelse där jag sagt för mig själv: "Wow!" och fått den här pirrande känslan i kroppen att vara med om att se en riktigt bra film. Det behöver inte nödvändigtvis vara en spektakulär effektsfylld film (men i flera fall så var det just det!) utan ett drama, en rysare eller en skräckfilm. Skulle jag sätta ihop en topp 10-lista över mina favoritfilmer så skulle den se annorlunda ut men som bioupplevelser så var de här filmerna något utöver det vanliga för mig. Häng med och skriv gärna en kommentar om vad ni tycker om listan och vilken film ni skulle sätta som nummer 1.

Obs! Räkna med spoilers!

# 10 - Nyckeln till frihet (1994)


Nyckeln till frihet (The Shawshank Redemption) skulle hamna på förstaplatsen om jag rangordnade mina favoritfilmer men nu är listan som sagt lite annorlunda. Frank Darabont köpte filmrättigheterna till förlagan "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption" av Stephen King för 1 dollar och skickade över sitt filmmanus några år senare. Hela Hollywoods skådespelarelit slogs om att få vara med men till slut blev det Tim Robbins och Morgan Freeman i huvudrollerna. Eftersom det här är den absolut bästa filmen jag vet så ska jag bara sammanfatta det hela med en scen.

Wow-scen: Andy Dufresne (Tim Robbins) kravlar flera hundra meter genom ett vidrigt avloppsrör och tar sig till sist ut, sliter av sig sin skjorta och ser lyckligt upp mot den av blixtar upplysta himlen. Musiken går över i ett crescendo och tonas ner och kvar står Andy i tystnad och bara skrattar samtidigt som regnet öser ner. En oerhört vacker scen som går rätt in i själen.

Klicka vidare för att se hela listan.

# 9 - Scream (1997)


1997 så var skräckfilmsgenren på utgång men Wes Craven lyckades i ett svep återuppliva, eller ska jag säga skapa, en ny postironisk slasherfilm i skräckfilmsgenren. Här refererar karaktärerna hela tiden till de kriterier som gäller för skräckfilm, vilket kändes både nytt och spännande samtidigt som det var en ruggigt läskig film. Jag gick in i salongen och var i princip helt ovetande om vad filmen skulle handla om. Hade inte läst så mycket om den innan och satt som på nålar filmen igenom och försökte lista ut vem som var mördaren.

Wow-scen: När vi äntligen får se vem mördaren är. Men i stället för 1 mördare så är det 2! Den tanken hade aldrig ens slagit mig. Den scenen var stor!


# 8 - När lammen tystnar (1991)


Den femfaldigt Oscarbelönade rysaren av Jonathan Demme innehåller en av filmhistoriens kanske bästa skådespelarprestationer med Anthony Hopkins som Hannibal Lecter. Jag tycker dock att Jodie Foster gör en minst lika bra insats och det var glädjande att både hon och Hopkins fick priser för bästa huvudroll. Jag var 15 år gammal när jag såg den på bio, vilket var på håret eftersom den hade en 15-årsgräns, och jag minns hur jag höll på att skita knäck i slutscenerna när Jodie Foster springer runt i mörkret i Buffalo Bills källare.

Wow-scen: Finns ett antal scener värda att minnas men den som jag minns bäst är när Clarice Sterling (Jodie Foster) ger sig ut själv för att knacka dörr till ett potentiellt vittne. Samtidigt ska FBI skicka en insatsstyrka till ett hus där den eftersökta mördaren eventuellt bor. Vi får följa FBI när de närmar sig huset och en av agenterna ringer på dörren. Buffalo Bill är nere i sin källare och hör hur det ringer på dörren. Han masar sig upp ur källaren, slänger på sig en skjorta och öppnar dörren. Men där står ingen FBI-agent utan Sterling. FBI har raidat fel hus och ensam med mördaren är Sterling. Vi har hela tiden trott att det var FBI som ringde på dörren till Buffalo Bills hus. Det var som att få en slägga i huvudet. Denna scen har nog detaljstuderats i många filmskolor under de senaste 20 åren om hur man med bra klippning verkligen kan lura åskådaren. Svårslagen!

# 7 - Toy Story (1995)


Pixars första film har nu 16 år på nacken men den är fortfarande precis lika underhållande. Pixar har egentligen inte gjort en enda dålig film sedan de mer eller mindre förvandlade tecknad film-genren till datoranimerad film-genren. Det här var den första helt datoranimerade filmen och för oss som är uppväxta med Commodore 64, Atari och Amiga så var det här något mycket stort. Såg den på nya Filmstaden Sergel i Stockholm i en fullpackad salong. Att se en datoranimerad film var häftigt på alla sätt och vis men det som jag och de flesta andra minns är inte kvaliteten på animationerna utan vilken fantastisk film det är. Ser fram emot att få visa min egen son alla Pixars filmer när han är lite större och få uppleva Woodys och Buzz äventyr flera gånger till!

Wow-scen: You Are a Toy!!!!! Woody (Tom Hanks) säger åt Buzz (Tim Allen) en gång för alla att han är en leksak och inte en rymdsoldat.

# 6 - Avatar (2010)


Precis som med Toy Story, som introducerade datoranimerad film på en ny nivå, så satte James Cameron ribban allra högst när det gäller 3D-film. Ett par filmer hann före Cameron men det var inte förrän världen fick uppleva Pandora och de blåa Navíjättarna som 3D slog igenom på bred front. Jag hade läst en hel del om Avatar innan den hade premiär men hade aldrig trott att den skulle bli tidernas största film med bred marginal. James Cameron innehar nu plats #1 och #2 (inflation ej medräknad) på listan över världens mest framgångsrika filmer. Visst kan man diskutera filmens dialog, historia, skådespeleri och annat men att se den på bio var verkligen spektakulärt.

Wow-scen: Jake (Sam Worthington) och Neytiri (Zoe Zaldana) flyger på varsin banshee tillsammans för första gången.

# 5 - Crouching Tiger Hidden Dragon (2000)


Ang Lees mästerverk öppnade verkligen upp dörrarna för asiatisk film världen över. Jag såg filmen på Stockholms filmfestival och ingen mindre än Ang Lee och en av filmens manusförfattare, James Schamus, var där och introducerade och svarade på frågor efteråt. Jag var helt såld så fort jag hörde Tan Duns underbara musik och sedan var det bara att ryckas med i en värld koreograferad av Yuen Woo Ping. Asiatiska Wu shu-filmer, vilket är en genre egentligen, är inget nytt i Kina, Hong Kong, Taiwan och övriga Asien men för oss i västvärlden var det första gången vi stiftade bekantskap med stridscener filmade med vajrar som låter karaktärer springa på husväggar, upp längs träd och hoppa över takåsarna. Zhang Yimou tog vid efter Ang Lee och släppte två riktigt bra filmer i samma genre några år senare, Hero och House of Flying Daggers.

Wow-scen: Li Mu Bai (Chow Yun Fat) och Jen Yu (ZiYi Zhang) möts bland trädtopparna i en bambuskog.

# 4 - The Matrix (1999)


Samma år som George Lucas lanserade en ny Star Wars-trilogi kom en film från bröderna Wachowskis och slog världen med häpnad - mig inkluderad. Jag visste i princip ingenting om filmen innan och hakan åkte i golvet ett par gånger under filmens gång. Bullet time-effekten, utvecklad av John Gaeta, var så imponerande att den dök upp i ett otal filmer efteråt, till och med i Scary Movie. The Matrix hämtade inspiration från en rad andra filmer och skapade något unikt. Tyvärr raserades allt av två betydligt sämre uppföljare, vilket gör att Matrixfilmerna mer eller mindre förlorat sin relevans med tiden. Man vill liksom bara glömma bort att Matrix Reloaded och Matrix Revolutions existerar. Jag är dock glad över att jag såg Matrix tre gånger på bio!

Wow-scen: Neo (Keanu Reeves) blir beskjuten av en agent på ett tak och duckar och manövrerar kulorna. Filmad med bullet time-tekniken till makalös och revolutionerande effekt. Filmhistoria.


# 3 - Jurassic Park (1993)

Att få se fullt rörliga dinosaurier på vita duken för första gången i en film regisserad av Steven Spielberg är en svårslagen bioupplevelse. Jag hade inte hunnit se filmen på premiären utan fick gå en vecka senare på en vardagkväll. Biosalongen var knökfull och jag såg JP på Biopalatset vid Medborgarplatsen, som hade en av Sveriges första, om inte den första, THX-klassade biosalongen. Kommer ihåg hur det dundrade och vibrerade i stolarna när T-Rexen började närma sig och vattnet i plastmuggen på instrumentbrädan började vibrera. Få kan skapa spänning som Spielberg. Efter filmen åt jag Jurassic Park-meal på McDonalds och cirkeln var sluten.

Wow-scen: En livs levande Tyrannosaurus Rex bryter sig igenom stängslet och ger ifrån sig ett vrål.

# 2 - Star Wars Episode IV: A New Hope (Special Edition) (1997)

Tjugo år efter sin premiär gjorde Star Wars ett återbesök på världens biografer - nu med nya scener och uppfräschade effekter. Det här var en stor tid för mig efter åratal som Star Wars-fan. Mitt intresse pånyttföddes efter att ha läst Timothy Zahn's tre böcker med nya historier och karaktärer från George Lucas universum ("Heir to the Empire", "Dark Force Rising" och "The Last Command") som kom ut 1991, 1992 och 1993. Jag är helt övertygad om att dessa böckers enorma popularitet till stor del kan förklara varför Star Wars kom att bli mer och mer relevant i början på 90-talet, vilket lade grogrunden till specialversionerna, den nya trilogin och allt annat som tillhör detta enormt lukrativa franchise. Om ni inte har läst dessa böcker så rekommenderar jag dem varmt.

Att se den första filmen på bio var helt fantastiskt eftersom jag aldrig fick chansen att se den på bio när det begav sig. I och för sig så var jag endast var 1 år gammal när den hade premiär för första gången 1977 men Star Wars gick upp flera gånger under de första åren då efterfrågan fortfarande var stark. Och på den tiden fanns varken kabel-TV, video eller något annat så folk var tvungen att se den på bio. Jag hade klarat mig utan en massa trixande med originalet men bortsett från det var den upplevelse utan dess like och jag passade på att se den på bio fyra gånger. Såg även Empire Strikes back fyra gånger på bio och Return of the Jedi två gånger. Om George Lucas fullföljer sin idé om att konvertera alla filmer till 3D så kommer jag nog hosta upp pengar för biobiljetter ytterligare en gång i framtiden.

Wow-scen: Första scenen. Ett rebellskepp flyger in över våra huvuden tätt följt av en ännu större Star Destroyer. Då förstod jag hur biopubliken upplevde Star Wars tjugo år tidigare.

# 1 - Terminator 2: Judgment Day (1991)


Andra filmen av James Cameron på listan (Titanic är en bubblare som inte tog sig in på topp 10) och filmen som skapade mitt stora intresse för film. Såg den i september 1991, 15 år gammal, med ett gäng kompisar på Rigoletto i Stockholm. Jag kommer till och med ihåg var i salongen jag satt, nere i högra hörnet ett par meter från salongens mitt. Det hade skrivits spaltmeter om filmen, dess revolutionerande effekter, Linda Hamiltons träning och gud vet vad i flera månader innan. Guns & Roses, som var världens största band just då, hade en stor hit från filmens soundtrack ("You Could Be Mine") och Arnold Schwarzenegger var världens största filmstjärna. Allt var bara stort - på ett bra sätt! En actionfilm med både hjärna och hjärta på en och samma gång plus banbrytande effekter som världen aldrig tidigare skådat.

Wow-scen: T-1000 (Robert Patrick) upptäcker John Connor (Edward Furlong) för första gången i ett köpcenter och jagar honom till fots och sedan med en lastbil längs vattenkanalerna i Los Angeles.

13 kommentarer:

 1. Vilket otroligt minne du har! Jag måste erkänna att även om jag haft filmupplevelser som varit utöver det vanliga så är det svårt för mig att göra en motsvarande lista. Och inte sjutton minns jag var jag satt i en salong när jag var 15!
  Några såna där specialminnen har slunkit med på den Mitt-liv-som-film-lista som jag håller på med. Men det är inte alltid för att det var en speciellt bra film, mer att det var någon omständighet som jag minns.

  En spontan wow-upplevelse jag kommer att tänka på är faktiskt en rätt smal konstfilm, Koyaanisquatsi, som jag såg i tonåren. Den har egentligen ingen handling eller så, det är mest en massa häftiga bilder och musik och civilisationskritik. Men den gjorde intryck på nåt vis.

  Kul läsning var detta!

  SvaraRadera
 2. @Jessica: Japp, stora bioupplevelser etsar sig fast i minnet :) Har aldrig hört talas om Koyaanisquatsi så du får lägga in den på din "Mitt liv som film"-lista!

  SvaraRadera
 3. Rolig lista däremot är jag nog som Jessica, har lite svårt att komma ihåg själva upplevelsen, filmerna glömmer jag dock ej.
  Nr 1, 4 och 8 hade nog varit med på en eventuell lista där även Alien, Aliens, Robin Hood (Disney), Hostel och Collateral ingått, oj nu var listan nästan klar får fundera lite till så dyker det nog upp en borta hos filmitch ;)

  SvaraRadera
 4. Vilken rolig lista! Kan hålla med om att det var stort att äntligen få uppleva Star Wars-filmerna på bioduken, trots förändringarna. Jag såg nog A New Hope två gånger om jag minns rätt. Och Timothy Zahns böcker har jag till och med också läst. Ifall du inte visste det så kan jag tipsa om att han skrev ytterligare två (tror jag det var) böcker efter den där trilogin. Minns inte alls vad de hette men jag tyckte dom var bra.

  SvaraRadera
 5. @BlueRoseCase: Tack! Jag tror han skrev 5 böcker till i Star Wars-världen, i varje fall om listan på Wikipedia har rätt. Jag drog nog igenom 20-25 Star Wars-böcker på 90-talet men tappade intresset helt efter att Phantom Menace haft premiär.

  Nu handlar mitt SW-intresse endast om de första tre filmerna och prylarna som släpptes på 70- och 80-talet. Köpte på mig en del vintageleksaker och annat i vintras så att sonen har något att leka med när han växer upp :)

  @Filmmitch: Vore kul att läsa en liknande reflektion borta på din blogg! Jag var för ung för att se Alien och Aliens på bio :(

  SvaraRadera
 6. Bra filmer där. Jag är inte säker på vilken upplevelse som varit min bästa, men Peter Jacksons King Kong ligger nog i toppen.

  SvaraRadera
 7. @Voldo: King Kong var en häftig upplevelse. En klart underskattad film men den är lite ojämn och på tok för lång. Fighten mellan King Kong och T-Rexen var riktigt bra gjord!

  SvaraRadera
 8. Trevlig läsning! :) Jag blev inspirerad att göra en egen lista. Av dina filmer så tror jag faktiskt tre skulle hamna på min lista. Kanske fyra t.o.m. trots att jag aldrig såg den fjärde på bio. Hmm, konstigt vad menar jag nu? ;)

  SvaraRadera
 9. @Jojjenito: Filmerna måste ha setts på bio ;) Jag har börjat utgallringen för min topp 10-lista all time. Mina 10 favoritfilmer. Den listan kommer se lite annorlunda ut.

  SvaraRadera
 10. Anders: Jo, fast det handlar faktiskt om en sorts bioupplevelse som har en koppling till en av filmerna så om jag gör en lista så kommer den med. Sorry for being mystisk. ;)

  SvaraRadera
 11. @Jojjenito: Ah.. the plot thickens :)

  SvaraRadera
 12. Här kan du läsa om några av mina biobesök:
  http://mickemovie.bloggagratis.se/2011/04/30/5243048-biobesok/

  SvaraRadera
 13. @Micke: Härlig lista! Jag skrev en kommentar på din blogg.

  SvaraRadera