lördag 19 november 2011

Kan Titanic bli större än Avatar?Den 6 april 2012 släpps Titanic på bio för första gången på 15 år - i 3D. Förutom en 3D-konvertering har James Cameron även restaurerat filmen till den bästa kvalitet som går att få. Killarna på /Film blev inbjudna av Paramount Pictures i slutet på oktober och fick då se 18 minuter av filmen och de tappade hakan i golvet. Se deras videoblogg för mer detaljer. Konverteringen är så bra att man kan tro att filmen är filmad i 3D. Just 3D-konvertering är det som sänkt intresset något för den nya dimensionen eftersom det ofta är dåligt gjort eller fyller väldigt liten funktion. Men nu pratar vi om mannen som gick i bräschen för 3D och han har satsat en smärre förmögenhet på Titanickonverteringen och 2 års arbete så vi kan nog vänta oss en hisnande upplevelse.

Jag är ett stort James Cameron-fan och såg Titanic fem gånger när den gick upp på bio i Sverige så att gå och se den igen ser jag verkligen fram emot. Fram till att Avatar gjorde entré var Titanic den mest inkomstbringande filmen i historien och den har lite drygt 1 miljard dollar kvar för att passera Avatar och återta tronen. Frågan är då om det verkligen är en rimlig chans med tanke på att filmen redan setts av de flesta och finns att hyra och köpa?

Min gissning är att den kan bli en megasuccé världen över igen. Dagens tonåringar har inte sett den på bio och deras föräldrar kommer garanterat att vilja se om den. James Cameron-fans (och de har blivit rätt många fler sedan Avatar. Titanic har 10,5 miljoner fans på Facebooksidan) kommer alla att se den och alla andra som är lite nostalgiska och vill höra Celine Dion - i 3D - kommer lösa biljett :)

En avgörande faktor är naturligtvis biljettpriserna, som är betydligt högre idag än för 15 år sedan. Titanic 3D kommer också gå upp på IMAX-biografer världen över, vilket kommer dra upp intäkterna ännu mer. Är det girigt av James Cameron att göra detta? Har han gått och blivit George Lucas? Jag har inte en aning och jag bryr mig inte så mycket. Filmen släpps exakt 100 år efter Titanics förlisning, vilket är ett bra motiv. Cameron är redan stenrik men om han drar in mer pengar den här nypremiären så kommer det finnas cash till hans framtida filmer och jag är övertygad om att vi vill se fler filmer av James Cameron, inte färre.

Vad tror ni? Kommer Avatar att petas ner till nummer 2 på listan över världens mest inkomstbringande filmer?

1 kommentar:

 1. Hej!

  Jag besöker din blogg i min roll som praktikant på filmtjänsten Voddler, www.voddler.com. Vi gillar ditt brinnande intresse för film. Vi skulle gärna vilja maila dig och önskar en mailadress att nå dig på.

  Vänliga Hälsningar,

  Tobias Holmberg
  Praktikant på Voddler

  Du kan även kontakta anders.sjoman@voddler.com

  SvaraRadera