fredag 2 november 2012

Gömda specialeffekter i David Finchers filmer
Specialeffekter i film är något jag alltid varit intresserad och fascinerad av ända sedan jag såg Star Wars på TV när jag var 7 år gammal. Det här området inom filmkonsten är inte sällan förknippat med väldigt visuella effekter som rymdskepp, stora fältslag med orcher, dinosaurier, robotar och superhjältar som flyger kors och tvärs i överljudsfart. En annan slags specialeffekter som började dyka upp i takt med de digitala möjligheterna i början på 1990-talet är något jag kallar "gömda effekter". De finns där på bioduken men är näst intill omöjliga att upptäcka. Det första riktigt bra exemplet på en gömd effekt är hur John Knoll och Ken Ralston och deras team på Industrial Light & Magic lyckades trolla bort benen på Gary Sinise i hans roll som Lieutenant Dan i Forrest Gump (1994). Filmen är fylld med liknande effekter men just det här exemplet är nog det som alla känner igen.

David Fincher är en regissör som sysslar en hel del med dolda effekter och man måste i princip kolla in special features-klippen på DVD:n/BD:n för att ens veta att de finns. Jag blev förvånad över hur mycket han arbetat med exempelvis Girl With the Dragon Tatoo. Till och med blod rinnandes på Daniel Craigs ansikte i en scen är tillagt i efterbearbetningen. I The Social Network spelas Winklevosstvillingarna av två personer men vi ser bara Armie Hammers ansikte och jag är övertygad om att en stor del av biopubliken trodde att dessa två personer verkligen spelades av tvillingar.

Se några klipp, som alla är hämtade från extramaterial från DVD-utgåvorna, hur Fincher jobbar med dolda effekter. Ribban för vad som är möjligt för digitala effekter höjs ständigt!

Panic Room (2002)Zodiac (2007)The Curious Case of Benjamin Button (2008) The Girl With the Dragon Tatoo (2011)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar