onsdag 31 augusti 2011

Chaos Cinema - en videoessä av Matthias Stork

Matthias Stork har gjort en mycket intressant videoessä kallad Chaos Cinema som får en att tänka till om handhållen kamera, snabba klipp, ständiga kameraåkningar och hur betydligt rörigare dagens film är jämfört med film är för ett tiotal år sedan. Jag håller verkligen med om att det har gått till överdrift i dagens, framförallt actioninriktade, filmer men det finns alltid undantag där "kaostekniken" fyller en funktion. I del 2 ger Stork ett ypperligt exempel från The Hurt Locker.

Jag har aldrig haft något emot handhållen kamera eller "shaky cam" som det numera beskrivs. Så fort kameran hålls i händerna så blir det ju per definition inte skakigt. Men det beror på vilken regissör som använder tekniken. När Paul Greengrass gör det i The Bourne Ultimatum så funkar det. När Jonathan Liebesman gör det i Battle Los Angeles funkar det inte. Jag är helt öppen för vilken metod som helst så länge det är motiverat i scenen som sådan och så länge det fyller en funktion för filmens handling.

Se Chaos Cinema. Klippen är totalt runt 15 minuter. Tipstack till Except Fears artikel "Chaos Cinema - Bra eller dåligt".

Del 1


Chaos Cinema Part 1 from Matthias Stork on Vimeo.

Del 2


Chaos Cinema Part 2 from Matthias Stork on Vimeo.

4 kommentarer:

 1. Hey! Nice blogg du har! :) Den ligger nu på follow :)

  SvaraRadera
 2. Trevlig blogg Anders! Lägger till den i länklistan och återkommer dagligen framöver. :)

  SvaraRadera
 3. @Plox Tack! Har givetvis din eminenta blogg i listan från start :)

  Kommer dock inte hinna uppdatera dagligen men en eller ett par gånger i veckan är målet.

  SvaraRadera