fredag 30 mars 2012

Harold Faltermeyer - mannen som gjorde världens bästa filmtemaHarold Faltermeyer fyller 60 år i år. En synthgigant som skapade klassiska teman, framförallt under 1980-talet, men som också producerat en drös skivor, bland annat för Pet Shop Boys. Den låt eller tema han utan tvekan är mest känd för är "Axel F" från Beverly Hills Cop (1984). Soundtracket och singeln blev globala storsäljare och har sedan remixats oavbrutet i snart 30 år. År 2005 blev Axel F historiens mest sålda ringsignal i en version med en animerad Crazy Frog, en episod i filmmusikhistorien som vi allra helst vill glömma. Det fascinerande med Axel F är att ALLA känner till den. Förutom Michael Jacksons låtar från det här decenniet så är nog Axel F en av de mest minnesvärda låtarna, i varje fall för min generation som föddes i mitten på 70-talet.

På senare år har han inte gjort musik för några större filmer (han lever väl hur fett som helst på alla pengar han drog in på Crazy Frog-royalties). Det senaste i Hollywood var musiken för Kevin Smiths film "Cop Out".

Förutom temat till Beverly Hills Cop skrev Faltermeyer även teman och musik till The Running Man, Fletch, Tango & Cash och Top Gun med flera. Nedan har ni några av mina favoriter:

Beverly Hills Cop - Axel FBeverly Hills Cop - Shoot OutTango & Cash - ThemeTop Gun - AnthemThe Running Man - Theme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar