onsdag 21 november 2012

John Williams 5 bästa scores

Dags för en topplista igen och i vanlig ordning gäller det att döda sina älsklingar. Att lista John Williams fem bästa scores var inte det lättaste men jag gick på magkänslan efter att ha lyssnat igenom en drös av hans olika themes genom åren. Jag lyssnar på filmmusik i princip varje dag och John Williams alster utgör nog 70 procent av tiden som klassiska filmteman spelas i mina hörlurar.#5 - E.T (1982)

Jag läste en kommentar på Youtube till klippet nedan där en person skrev att han vill åka BMX så fort han hör musiken till E.T och det är en känsla som många säkert delar. Jag var bara sex år när E.T kom på bio men jag minns den perioden eftersom ALLA skulle ha en BMX efter att ha sett filmen. Jag fick min första BMX några år senare, tyvärr utan flygkapacitet. När jag lyssnar på musiken till E.T så känner jag mig som ett barn på nytt.

Klicka här för ett klipp om filmmusiken i E.T och se när John Williams spelar sina förslag på teman för en mycket glad Steven Spielberg.

#4 - Raider's of the Lost Ark (1981)Temat för Indiana Jones är kanske det score som de allra flesta känner igen efter de första fyra tonerna. Det finns ingen annan musik som jag förknippar med äventyr så mycket som med Williams musik till Indiana Jones-filmerna. Nu i efterhand så är det otänkbart att ens tänka sig dessa filmer utan detta tema precis som det är otänkbart att se Tom Selleck i huvudrollen i stället för Harrison Ford.#3 - Jaws (1975)

Om folk känner igen Indiana Jones-temat efter fyra toner så räcker det med att höra de två första tonerna från Hajen för att folk instinktivt ska hoppa ur badkaret, undvika duschen och helt och hållet upphöra att simma i en sjö, än mindre i ett hav! Hajen är en av mina absoluta favoritfilmer och jag bryr mig inte om vissa effekter kan ha åldrats en aning. Så fort jag hör temat så får jag rysningar längs ryggraden. Förutom det klassisa temat så är övriga kompositioner helt fantastiska. Min favorit är Father and Son, som hörs vid scenen vid middagsbordet då Brodys son härmar sin pappas gester och grimascher.

John Williams vann en välförtjänt Oscar för Hajen. Här har ni hans tacktal från 1976 års Oscarsgala. (Han var dirigent åt orkestern samma år. Det är därför han hoppar upp så snabbt på scen för att ta emot statyetten.)

Nedan har ni hela scoret i ett klipp. Lyssna och njut...skräms!#2 - Star Wars - A New Hope (1977)Jag satt och vägde mellan Star Wars: A New Hope eller The Empire Strikes Back men det blev den första filmen till slut. Det finns inte mycket att säga om hur fantastisk filmmusiken till Star Wars är. Temat är en klassiker och har vi tur så får vi höra mer Star Wars-musik komponerad av Williams under de kommande 5-6 åren då Disney lanserar nya filmer.

Precis som för Jaws plockade han upp en Oscarstatyett även för Star Wars. Här har ni klippet från 1978.#1 - Schindler's List (1993)Slutligen, musiken som jag tycker är John Williams allra bästa komposition sett över en karriär på snart 6 decennenier. Schindler's List. Jag har svårt att beskriva varför men det är en kombination av vad filmen handlar om och att det bygger på verkliga människor och händelser. Musiken är väldigt nedtonad och illustrerar ett mörker i mänsklighetens historia som går rätt in i själen.

Se gärna en kort intervju och sedan ett starkt framträdande av Itzhak Perlman (som samarbetat med John Williams flera gånger) när han spelar filmens huvudtema.

3 kommentarer:

 1. Som du säger, oerhört svårt att välja men frågan är om Williams verkligen var så mycket bättre i sina tidigare scores eller om det är nostalgin som spelar in? För egen del tycker jag att Jurassic Park är värd minst ett hedersomnämnande.

  SvaraRadera
 2. @Sofia: Jag skulle gärna alla hans scores hedersomnämnanden men när 5 platser ska fyllas får man skära bland hans alster :(

  Jag gillar hans musik till Catch me if you can och Memoirs of a Geisha, två filmer där han verkligen breddade sig.

  SvaraRadera
 3. Absolut, även temat i CMIYC är väldigt trevligt.

  SvaraRadera