torsdag 13 december 2012

The Hobbit (IMAX 3D HFR) - Recension


Det har gått nio år sedan den sista delen i Sagan om Ringen-trilogin visades på bio. Efter diverse trassel med rättigheter kring Tolkiens bok "The Hobbit" och byten av regissör så axlade Peter Jackson återigen regissörsmanteln för tre nya filmer baserade på denna, relativt korta, barnbok. Jag älskar Sagan om Ringen-filmerna och har precis som rätt många andra sett fram emot nya filmer som utspelar sig i samma värld som vi upplevt tidigare. Mina förväntningar sjönk en hel del när jag såg de första bilderna på dvärgarna. Självklart kan man inte döma en hel film i förtid bara genom att se några produktionsbilder men jag fick en dålig magkänsla eftersom de såg så fejkade ut, i brist på ett bättre uttryck, med sina stora skägg och lösnäsor. Nu har jag inte läst boken så dvärgarna kan mycket väl vara beskrivna av Tolkien på det sättet men oavsett så tycker jag att Peter Jackson tog ut svängarna lite väl mycket om man ska jämföra med hur Gimli såg ut i den första trilogin.Peter Jackson valde att filma Hobbitfilmerna både i 3D och i 48 fps (48 bildrutor/sekund till skillnad från 24 bildrutor/sekund vilket är det vanliga formatet sedan lång tid tillbaka). Jag såg The Hobbit i IMAX 3D HFR, där HFR står för "Higher Frame Rate". Filmen går också att se i vanlig 2D och vanlig 3D i båda hastigheterna.

Teknikskiften sker inte över en natt och jag är inte den som vill skjuta ner nya format när det gäller film men eftersom HFR redan används i TV så är jag ytterst tveksam till användandet i konventionell spelfilm i det här formatet. För min del så förstörde det hela filmen eftersom jag hela tiden tänkte på hur fejkat det såg ut. Jag kunde inte komma in i historien och in i världen eftersom det såg ut som skådespelare med masker och lösnäsor som sprang runt. Bilden blir helt enkelt för skarp och mjukheten i fotot försvinner till stor del. Jag kunde nästan se Peter Jackson precis utanför bild där han satt på regissörsstolen och gav instruktioner till skådespelarna. Denna "såpopera"-look passar säkert i en annan sorts film men i en fantasyfilm som The Hobbit så fungerar det inte alls.

Varför Peter Jackson valde att filma i 3D förstår jag inte heller eftersom det inte förbättrade upplevelsen på något sätt. Jag gissar att det beslutet togs av Warner Bros enkom för att tjäna mer pengar. Det beslutet samt beslutet att göra tre filmer i stället för två känns nu i efterhand endast som en cash grab av guds nåde. Om ni går och ser filmen så skulle jag råda er att se den i 2D och vanlig filmhastighet.

Nog med teknikprat.

The Hobbit utspelar sig 60 år innan Sagan om Ringen och vi får följa Bilbo Baggins (spelad av Martin Freeman) och hans äventyr med Gandalf och ett gäng dvärgar som skall återta sitt kungadöme Erebor som draken Smaug lagt vantarna på. Detta är i princip vad filmen handlar om och på vägen dit stöter de på diverse problem av olika slag.

Först det som jag gillade med The Hobbit:

 • Howard Shores musik, särskilt det nya temat som vi hörde dvärgarna sjunga i teasertrailern.
 • Martin Freeman. Perfekt casting.
 • Scenen med Gollum. Kan det bli mer fotorealistiskt än detta? Underbart att se Gollum igen.
 • Ett par sköna scener med dvärgarna, främst i olika replikskiften. Beskrivningen av Smaug "Think a furnace - with wings.". Alla skådespelare bakom lösnäsorna och lösskäggen göra bra insatser med det material de fick.
 • Återseendet av karaktärer från de tidigare Sagan om Ringen-filmerna. Nostalgiskt.

Och sedan mina problem med The Hobbit:

 • Den extremt tunna storyn. Visst, den är baserad på en redan tunn bok så inte mycket att göra åt. Men 2h 45 minuter för att berätta 100 sidor? Och jag vet inte riktigt varför jag ska bry mig om ett par dvärgar som vill ha tillbaka sitt berg.
 • Kombinationen 3D och HFR som jag nämnt tidigare. Det mesta såg fejkat ut, vilket var förödande för upplevelsen.
 • Känslan av att ingenting kommer att gå fel. De vandrar och slåss och vandrar och slåss men inte för en sekund kände jag att någon var i fara eller att något skulle kunna hända en karaktär.
 • Actionscenerna kändes ofta mer som dataspel än något annat och eftersom ingen av karaktärerna är hotad så försvinner också engagemanget hos mig. Det blir helt enkelt inte särskilt spännande.
 • Den ologiska karaktären Gandalf. Nu vill jag inte avslöja något ur filmen men grejen är att Gandalf kunde ha gjort dvärgarnas resa på betydligt kortare tid och helt utan att utsätta någon för fara. Frågan är varför han inte gjorde det. Han är ju för fan en trollkarl. Sluta jiddra börja trolla!!!
 • Det ständiga suckandet. Samtliga karaktärer suckar och grymtar HELA TIDEN. I framtiden när filmen finns på Blu-Ray så kommer någon sätta ihop ett klipp på Youtube med alla grymtningar från The Hobbit. Det blir ett långt klipp...


Sammanfattning:
The Hobbit kanske inte ska jämföras med de tidigare filmerna men alla kommer att göra det ändå eftersom vi ändå befinner oss i samma värld och med samma förutsättningar. Peter Jackson kan sitt hantverk och hela budgeten finns på duken - särskilt den extrema kvalitetsförbättringen av Gollum. Tyvärr så engagerar inte historien på samma sätt som Sagan om Ringen och det faktum att karaktärerna knallar runt som i ett TV-spel utan motstånd gör inte saken bättre. Många kommer att se filmen men jag tror de allra flesta kommer att rycka på axlarna när de går ut ur biosalongerna i stället för att gå iväg med ett stort leende på läpparna. The Hobbit är en lång och mycket påkostad vandring som inte ledde någon vart (ja, ioförsig nästan halvvägs till slutdestinationen men ni förstår vad jag menar). Vi får se om Peter Jackson gör något drastiskt med uppföljarna så att det här inte slutar i någon slags George Lucasfierad prequeltrilogi.


Betyget blir 3 av 5.


Titel: The Hobbit - An Unexpected Journey
År: 2012
Regi: Peter Jackson
I rollerna: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish

Läs vad andra tyckte om The Hobbit:
Aftonbladet, Expressen, GP, Sydsvenskan, SvD, Nina Etc, Voldos filmblogg, Fiffis filmtajm, Toppraffel

8 kommentarer:

 1. Vi verkar tycka väldigt lika om filmen men det är en stor skillnad: betyget.

  SvaraRadera
 2. @Fiffi: Jag skulle nog ha betonat att 3:an var mycket svag :)

  SvaraRadera
 3. Ja, det där med att man aldrig får känslan av att de är i fara kan jag verkligen hålla med om. Klart att alla klarar sig - de ska ju vara med i två filmer till!

  Vad tyckte du om Thorin, förresten? Det vore intressant att få höra lite om från en neutral källa. Har själv varit ett fan av skådisen i flera år, och är nyfiken på hur han tas emot av resten av världen som INTE redan avgudar marken han går på, typ. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Traxy: Jag tyckte att skådespelaren gjorde en bra insats men jag kände inget större engagemang för karaktären och hans bakgrundshistoria.

   Radera
 4. Förstår inte hur du menar när du skriver att Gandalf är ologisk. Gillar filmen riktigt mycket förövrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plotspoiler....

   Varför kallar han inte få fåglarna det första han gör, då kunde de flyga till Rivendell och få kartan förtydligad och sedan flyga till Erenbor. Varför utsätta alla för extrema faror genom att vandra till fots eller till häst när det bara är att flyga dit.

   Radera
  2. Det förklaras ju i filmen att mörka makter också håller koll på Erebor. Hade de flugit på örnar hade de ju blivit upptäckta på en gång.

   Samma sak tjatades det ju om i LOTR - varför flyger inte Frodo hela vägen till Mordor och droppar ringen i elden?
   Jo dels hade Sauron sett honom och skickas sina nazguls på honom direkt, och dels förklaras det i böckerna att örnarna inte vill lägga sig i kriget. De är stolta varelser och Gandalf skulle inte kunna få dem att göra vad som helst bara sådär, även om de räddar hans liv när ingen annan utväg finns.

   Radera
  3. Då var det lite vagt förklarat att mörkrets makter gör att örnar inte kan användas vid väl valda tillfällen. Om det inte förklaras i filmen varför saker är som dom är så spelar det ingen roll vad det står i boken.

   Radera