torsdag 15 augusti 2013

The Heat - Recension
Regissören Paul Feig har jobbat i åratal inom TV och fick för två år sedan en stor hit på bio med filmen Bridesmaids. Kristen Wiig hade huvudrollen i ensemblen men den skådespelerskan som verkligen fick sitt genombrott var Melissa McCarthy. Som grädde på moset fick hon en Oscarnominering för bästa kvinnliga biroll, vilket var extra roligt eftersom komedigenren ofta utesluts då akademin tillkännager nomineringar.

För filmen The Heat kopplade Paul Feig ihop McCarthy med Sandra Bullock, vilket var en perfekt kombination.

Sandra Bullock är en högpresterande FBI-agent i New York som gör allting "by the book" och vet bäst. När hennes chef skickar iväg henne till Bostons förorter för att kunna sätta dit en knarkkung så paras hon (motvilligt) ihop med den mer streetsmarta och extremt svärande Melissa McCarthy. Tillsammans måste de kämpa både emot sina kollegor och mot knarkbrottslingar.

Det som håller upp den här filmen är tre saker:

 1. Melissa McCarthy 
 2. Extremt rapp dialog
 3. Kemin mellan Bullock & McCarthy

Handlingen är egentligen bara en ursäkt för att lyssna på fantastisk dialog och grymma one-liners som levereras i strid ström. Varvat med riktigt roliga set-pieces så är det här en fantastiskt rolig film, om man som jag, älskar den här sortens vulgära och rappa humorn. McCarthy har blivit lite type castad sedan hon slog igenom men det finns absolut ingen annan skådespelerska som skulle kunna ersätta henne i The Heat.

Sandra Bullock är också riktigt rolig och samspelet med McCarthy fungerar perfekt. Det märks att de har haft kul under inspelningen. Jag vet inte hur mycket som improviserats fram men förmodligen en hel del. Det lär framgå när Blooperssekvensen dyker upp på Blu-Ray-utgåvan i vinter.

Vad mer ska man säga :) Gå och se filmen och skratta gott! Extra kul att se Thomas F. Wilson (Biff i Back to the Future-filmerna) i en liten biroll som polischef. Jag undrar om han har hittat sina kulor än...

Betyget blir 4 av 5.

Titel: The Heat
År: 2013
Regi: Paul Feig
I rollerna: Sandra Bullock, Melissa McCarthy, Marlon Wayans, Michael Rapaport, Thomas F. Wilson

Läs vad andra tyckte om The Heat:
Konstpretton, SvD, Fiffis Filmtajm, Snajvid

3 kommentarer:

 1. Kul att filmen föll dig i smaken. Tror i och för sig att det är svårt att värja sig mot den - om man inte är gjord av tegelsten. :)

  Sen tror jag det var ett smart drag att inte ge filmen en "kvinnligare" titel (något som gjorde Bridesmaids till en "tjejfilm" och säkerligen gjorde att många killar drog sig för att se den på bio). Vad tror du?

  SvaraRadera
 2. @Fiffi: Absolut ett smart drag att inte kalla den för något "kvinnligt". I Hong Kong heter den "Madam Heat" av ngn konstig anledning men jag har inte sett att andra länder använt den titeln.

  SvaraRadera
 3. Ärligt talat så trodde jag filmen var riktigt jäkla B. Men nu tänker jag "kanske" ge filmen en chans till trots :) P.S Du får ett plus i kanten utav mig för Alien 2 bilden i din header ;)

  Det råkar nämligen vara en utav mina favorit filmer.

  SvaraRadera